• О проекте
  • Публикации
  • События
  • Объявления
  • Контакты
  • ОХРАНА ЗДОРОВЬЯ В ЗОНЕ
    ЧЕРНОБЫЛЯ
    Оздоровительные и экологические программы, связанные с Чернобыльской зоной отчуждения.

    ЄС профінансував програми у Чорнобилі на 500 мільйонів євро

    Іванків, Київська область – Європейський союз виділив ще 4 мільйони євро на проект із захисту здоров’я і довкілля у селищі Іванкові Київської області. Ці гроші витратять на закупівлю обладнання для поліклініки, спорудження теплиць і заводу для спалювання радіоактивної деревини. Проект, який стартував у п’ятницю, розрахований на три роки, і якщо він виявиться успішним, то цей досвід застосують до інших територій, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

    Європейський проект передбачає закупівлю обладнання для вимірювання радіоактивних і хімічних компонентів в організмі людини, створення консультативного й інфомаційного центрів із питань здорового харчування і захисту від радіації. Окрім того, в Іванкові збудують теплиці, де вирощуватимуть чисті овочі. Також у селищі зведуть завод для спалювання радіоактивної деревини, зазначила депутат Європейського парламенту Корін Лєпаж.

    «Європейський союз слідкуватиме за цим проектом, зокрема, щоб гроші надходили вчасно і використовувалися як слід. Мета – зрозуміти наслідки хронічного забруднення території у порівнянні з Хіросімою і Нагасакі. Життя людей в хронічному забрудненні ще не вивчене. Таким чином співпраця з Японією, зокрема з Фукусімою є важливою. Ми не застраховані від того, щоб в майбутньому не сталося таких катастроф. Отож, досвід цього проекту дуже корисний», – зазначила Лєпаж.

    Мета – зрозуміти наслідки хронічного забруднення території у порівнянні з Хіросімою і Нагасакі
    — Корін Лєпаж

    Проект можна реалізувати й на інших територіях – професор

    Іванків обраний не випадково. Цей регіон постраждав від вибуху на Чорнобильській АЕС в Україні найбільше, зазначає дослідник впливу Чорнобильської катастрофи і один з ініціаторів впровадження проекту професор Юрій Бандажевський у коментарі Радіо Свобода.

    «Цей проект має стати базою для розвитку системи. Ми апробуємо систему захисту людей у Іванківщині, щоб у подальшому впровадити її на ширших територіях», – сказав Бандажевський.

    ЄС ініціював зведення саркофагу на ЧАЕС

    Депутати Європарламенту під час оглядин центральної районної лікарні отримали лист подяки від громади Іванкова. Мешканці селища сподіваються, що Європейський союз також профінансує будівництво нового медичного закладу.

    Європейський союз дотепер інвестував у програми ядерної безпеки в Україні понад 500 мільйонів євро. Серед найбільших проектів ЄС – зведення саркофагу над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, виведення з експлуатації решти енергоблоків і утилізація радіоактивних відходів.

    26.04.2013 / Богдан Красавцев / Радіо Свобода